Главная » Солидарность » Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους κομμουνιστές της Πολωνίας και καλούμε να συνεχίσουμε την καμπάνια αλληλεγγύης!

24 Μαρτίου, 2020

Το Σοσιαλιστικό Κίνημα του Καζακστάν εκφράζει την αλληλεγγύη του στα διωκόμενα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Πολωνίας και σε όλους, όσοι αγωνίζονται ενάντια στην απαγόρευση της κομμουνιστικής ιδεολογίας και την καταστροφή των μνημείων των μαχητών του Κόκκινου Στρατού και των βανδαλισμών στα στρατιωτικά νεκροταφεία. Πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι η σημερινή πολιτική ηγεσία της Πολωνίας που είχε την πρωτοβουλία της διακήρυξης της Ευρωβουλής, που εξισώνει την ΕΣΣΔ με την ναζιστική Γερμανία.

Η πρακτική της ηγεσίας της Πολωνίας δημιουργεί την νομική βάση για την δικαίωση της μαζικής καταστροφής των σοβιετικών μνημείων και ανοίγει τις πύλες στις ακροδεξιές δυνάμεις όχι μόνο σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στις πρώην δημοκρατίες της ΕΣΣΔ, συμπεριλαμβανομένων της Ουκρανίας, του Καζακστάν και την Κιργισία, που υπάρχουν τάσεις δικαιολόγησης της λεγεώνας του Τουρκεστάν του βέρμαχτ και των μουσουλμανικών ταγμάτων της SS. Η διακήρυξη της Ευρωβουλής, με δραστήρια στήριξη των βουλευτών από την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, έδωσε το έναυσμα για την προώθηση νόμου αποκατάστασης όλων των θυμάτων των σταλινικών εκκαθαρίσεων στη Κιργισία σε αυτούς περιλαμβάνονται οι πρώην συνεργάτες των ναζί.

Η δοσμένη καμπάνια πληροφόρησης αποτέλεσε ιδεολογική στήριξη των εθνικιστικών κινημάτων στις χώρες της ΚΑΚ. Και στην ίδια την Πολωνία το 2017 ψηφίσθηκε νόμος απαγόρευσης της κομμουνιστικής ιδεολογίας. Παντού οι δεξιές και νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις δυναμώνουν την αντικομουνιστική ρητορική και προπαγάνδα, που πάει χέρι χέρι με μέτρα με την κατάργηση κοινωνικού συστήματος μέριμνας, υγείας, παιδείας, πολιτισμού και αντεργατικά μέτρα στη εργασιακή νομοθεσία, στο συνταξιοδοτικό και στους νόμους για τα συνδικάτα.

Στην πράξη με την κάλυψη της αποκομμουνιστικοποίησης καταργούνται όλες οι κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων, σε μια σειρά χώρες της πρώην ΕΣΣΔ στήνεται η εθνικιστική ιδεολογία, που εξελίσσεται σε βάση για την αναγέννηση του φασισμού. Εκτός αυτού η αμαύρωση της σοσιαλιστικής οικοδόμησης αποτελεί προκάλυμμα της ρωσοφοβίας και ξενοφοβίας, εξάπλωση ρατσιστικών θεωριών και δικαιολόγηση της πολιτικής των κοινωνικών και εθνικών διακρίσεων.

Παρ, όλο που ο υπουργός εξωτερικών της Πολωνίας Γιατσεκ Τσαπουτοβιτς σε μιά σειρά συνεντεύξεων κάλεσε να πέσουν οι τόνοι στην πολεμική για τον ρόλο του Κόκκινου Στρατού και της ΕΣΣΔ, για τους σκοπούς και τα αποτελέσματα του Δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, η προηγούμενη ρητορική διατηρείται προς τα 75χρονα της Νίκης ενάντια στην ναζιστική Γερμανία. Είναι κατανοητός ο σκοπός των ηγετικών κύκλων στη Βαρσοβία – επιδιώκουν να διαστρεβλώσουν πλήρως και να μειώσουν την συμβολή του σοβιετικού λαού στην υπόθεση της συντριβής του φασισμού και να εξισώσουν την πρώτη χώρα του σοσιαλισμού με την χιτλερική Γερμανία και τον κομμουνισμό με τον ναζισμό.

Οι δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών της Πολωνίας είναι συνήθης  λόγια, με σκοπό να αμβλύνουν της αρνητικές συνέπειες της πολιτικής τους μπροστά στις προεδρικές εκλογές. Μόλις πρόσφατα κατεδαφίσανε το μνημείο τιμής στον Κόκκινο στρατό. Ταυτόχρονα η επίσημη Βαρσοβία σχεδιάζει να επιβάλλει κρατική προστασία των τόπων ενταφιασμού των μελών του UPA (Αντάρτικος στρατός Ουκρανίας), που συνεργαζόταν με τους φασίστες, παρ’ όλο την ευθήνη των ηγετών του για την μαζική εξόντωση του πολωνικού πληθυσμού της Βολύν από τους ουκρανούς εθνικιστές.

Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης του ΚΚΕ, που τα μέλη του οργανώσανε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Πολωνίας και οι βουλευτές του παρενέβησαν στη Ευρωβουλή. Στηρίζουμε την πάλη των των μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος Πολωνίας και όλων εκείνων που παλεύει ενάντια στη αναθεώρηση της ιστορίας, ενάντια στον αντικομουνισμό. Θεωρούμε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η ευνοϊκή στιγμή των προεδρικών εκλογών στην Πολωνία, για να δυναμώσει η πίεση, να μαζεύονται υπογραφές και να εκφράζεται η αντίθεση στην δράση της επίσημης Βαρσοβίας.

Πολιτικό Συμβούλιο του Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζακστάν

22 Μαρτίου 2020

Комментариев пока нет... Будьте первым!

Оставить комментарий


8 − два =